Burgemeester Michel Bezuijen verraste zaterdag 22 april 2023 de heer R. (Ronald) de Jong uit Zoetermeer met de uitreiking van een Koninklijke onderscheiding. De benoeming tot Lid in de Orde van Oranje-Nassau kreeg de heer De Jong voor zijn zeer langdurige inzet als vrijwilliger voor de samenleving én voor het muzikale en culturele leven in Zoetermeer in het bijzonder.

Veelzijdig kunstenaar

Sinds 1991 is de heer De Jong als cantor-organist verbonden aan de Oude Kerk in Zoetermeer. Vanaf 2003 pakte hij daar ook de bestuurstaak van muzikaal adviseur bij op.

De heer De Jong geeft regelmatig zelf concerten en hij luisterde al meer dan 2800 diensten muzikaal op met zijn virtuoze orgelspel op het historische Lohmanorgel, het koororgel, klavecimbel of op de vleugel. Als componist en dirigent geeft de heer De Jong op geheel eigen wijze invulling aan muzikale optredens, soms met eigen geschreven muziekstukken. Ruim 27 jaar lang was de heer De Jong docent piano, orgel, klavecimbel én muziektheorie aan het tegenwoordige Centrum voor Kunst en Cultuur Zoetermeer (CKC & Partners en haar voorgangers). Naast musicus is de heer De Jong ook fotograaf en beeldend kunstenaar.

Geliefde lunchpauzeconcerten

Na de renovatie van de Oude Kerk in 2003 nam de heer De Jong het initiatief tot het organiseren van lunchpauzeconcerten. Op woensdagen genieten steevast gemiddeld zo’n honderd liefhebbers van klassieke muziek van deze gratis concerten. Een prachtig initiatief waarvoor hij in 2014 de publieksprijs Kunst en Cultuur van de gemeente Zoetermeer ontving.

Een leven in dienst van de kunst

“We kunnen absoluut stellen dat u een veelzijdig kunstenaar bent. U stelt uw leven in dienst van de kunst”, sprak burgemeester Bezuijen de heer De Jong toe. “Er is alom veel waardering voor uw werk en uw inzet. Velen met mij zijn dan ook verheugd dat u na uw pensioen op 1 mei aanstaande als vrijwilliger actief blijft voor de Oude Kerk. Zo kunnen we van uw hemelse orgelimprovisaties en kunsten blijven genieten”.

De uitreiking van de Koninklijke onderscheiding vond plaats tijdens het afscheidsconcert van de heer De Jong in de Oude Kerk op zaterdag 22 april 2023.

Foto: Patricia Munster