Zoetermeer – “Louis Couperus is veel moderner dan mensen vaak denken”, aldus Sebastiaan Smits van Storytellers. Samen met componist Tjeerd de Haas zette Smits zijn tanden in het boek ‘De Stille Kracht’ en bewerkte het tot musical. Daarmee heeft Storytellers meteen een primeur te pakken. Want hoewel naast het boek ook de tv serie bekend is, is het de eerste keer dat ‘De Stille Kracht’ tot musical is bewerkt.

De Stille Kracht vertelt het verhaal van een regentenfamilie in het toenmalige Nederlands-Indië. Otto van Oudijck is resident en staat hij officieel boven het lokale bestuur. Als hij echter in conflict komt met het lokale bestuur wordt zijn gezin getroffen door de mysterieuze stille kracht. Van Oudijck probeert tegen beter weten in een verklaring te vinden voor deze gebeurtenissen.

In de musical Stille Kracht worden een paar rollen door mensen van Aziatische achtergrond gespeeld. “Daar zijn we bewust naar op zoek gegaan en dat was niet makkelijk. Maar er zijn ook veel rollen voor Europese spelers”,  zegt hij. Toch is het zoeken van spelers met een Aziatische achtergrond zeker niet de grootste uitdaging voor hem. “De gróótste uitdaging is toch om De Stille Kracht goed op het publiek over te brengen. Door de effecten, de muziek en het zo theatraal mogelijk neer te zetten, zijn we daar volgens mij in geslaagd. In het stuk speelt de natuur ook een belangrijke rol en komt terug in de voorstelling. En dan is het natuurlijk een meerwaarde dat we onze voorstelling in het openluchttheater in het Buytenpark spelen.” De schrijver en regisseur is ook erg blij dat er nu een plek is naast SnowWorld. “Het is daar meer in de natuur en rustiger. Het enige waar wij aan moeten wennen is dat we nu op asfalt spelen en niet op gras”, lacht hij

Musical

De musical ‘De Stille Kracht’ is in het Openlucht Theater Buytenpark te zien. Storytellers geeft hier tien voorstellingen in de openlucht van 28 juni tot en met 9 juli. Kaarten zijn te koop via www.eventim.nl.