Donderdagochtend waren een groep boeren onderweg van omgeving Barneveld naar het Malieveld in Den Haag, ter hoogte van Zoetermeer werden zij tegengehouden en bij een parkeerplaats langs de Amerikaweg geblokkeerd. 

Het idee van de boeren was simpel: Vanaf Barneveld en omgeving binnendoor richting de grens van Den Haag om daar de tractoren te parkeren en de weg naar het Malieveld te vervolgen met de fiets of tram. Echter dacht de politie hier anders over. Ter hoogte van de Amerikaweg in Zoetermeer werden de boeren door de politie geblokkeerd, zij werden gedirigeerd naar een parkeerplaats bij Eten&Zo langs de Amerikaweg. Korte tijd vloog een politiehelikopter voor dit incident boven Zoetermeer, om een beeld te krijgen van de hoeveelheid trekkers en boeren.

     

De burgemeester van Den Haag had donderdagochtend al een noodbevel afgekondigd, hierdoor mochten er geen tractoren Den Haag binnen komen.

De politie gaf een optie om op de parkeerplaats de voertuigen te parkeren en vanaf hier met de fiets of auto’s naar Den Haag te gaan. Dit vonden de demonstranten te ver weg waarop een nieuwe plan van aanpak werd gemaakt. Uiteindelijk is besloten door te gaan en via binnendoor wegen door te rijden naar de grens van Rijswijk of omgeving. De stoet ging verder door Zoetermeer, over de N470 bij Pijnacker naar Delft en vervolgens naar Ypenburg / Rijswijk. Op de N470 gingen de tractoren even in de berm staan om het overige verkeer door te laten, de trekkers reden niet meer bij elkaar en veel automobilisten reden tussen de trekkers. Dit vond de politie geen goed idee en sommeerde om verder te gaan rijden.

     

Bij Delft aan de Bonairestraat werden de boeren opnieuw tegengehouden, hier stonden enkele Parate Peloton (PP) bussen van de politie om het verkeer stil te zetten. Hier werden van alle kentekens van de tractoren een foto gemaakt en werd de boeren medegedeeld dat zij allen voor diverse verkeersovertredingen een proces verbaal krijgen. Zoals het rijden door roodlicht en voor het stoppen op een provinciale weg (N470).

Vanaf de Bonairestraat in Delft werd de stoet onder motorbegeleiding naar een industrieterrein in Ypenburg gereden. Op de Laan van Waalhaven zijn de tractoren geparkeerd waarna de boeren met de fiets of tram verder zijn gegaan naar het Malieveld.