Zoetermeer stapt over op het gebruik van scanauto’s voor de handhaving van het parkeerbeleid. In de gebieden voor betaald parkeren en de blauwe zones gaan de scanauto’s vanaf 1 februari 2024 controleren op overtredingen.

Het gebruik van de scanauto’s is een efficiëntere en goedkopere manier van handhaving. Daarnaast groeit met de inzet ervan de betalingsbereidheid. Wethouder Ter Laak: “goed dat  de gemeente vanaf 1 februari kan beschikken over de scanauto’s. Daardoor kunnen wij  effectiever handhaven en het draagt bij aan (parkeer) rust in de wijken van Zoetermeer.”

Scanauto’s maken een foto van de kentekens van geparkeerde auto’s. Het systeem van de scanauto checkt vervolgens of dit kenteken geregistreerd is bij het Nationaal Parkeer Register. Kentekens zijn geregistreerd wanneer via een parkeerautomaat of een parkeerapp is betaald voor het parkeren. In geval van overtreding wordt per post een boete gestuurd naar de kentekenhouder. Er wordt dus geen boete meer onder de ruitenwisser geplaatst.

Voor de blauwe parkeerzones, waar men voor een bepaalde tijd gratis mag parkeren, geldt ook dat scanauto’s de controle gaan uitvoeren. Als aan de hand van foto’s blijkt dat een voertuig na de bepaalde tijd niet verplaatst is kan dit leiden tot een boete.

De komst van de scanauto’s betekent ook verandering voor vergunninghouders. Parkeervergunningen achter de voorruit zijn niet meer geldig, want kentekens moeten vanaf 1 februari online geregistreerd zijn.

Vergunninghouders zijn eind vorig jaar per brief op de hoogte gesteld van de veranderingen.

 

Foto: Team Handhaving Zoetermeer (X)