De beslissing volgt na enkele jaren discussie over de toekomst van het voormalige LangeLand Ziekenhuis. Het ziekenhuis gaat zich concentreren op planbare zorg, maar de geboortezorg blijft.
In een schriftelijke verklaring zegt het ziekenhuis dat dit besluit is ingegeven door de onderzoeken die de afgelopen maanden zijn gehouden. Daaruit bleek dat het heel moeilijk is om het aantal vrouwen dat nu in het Zoetermeerse ziekenhuis bevalt, ergens anders onder te brengen.
Ook toezeggingen van de gemeente Zoetermeer om te proberen zorgpersoneel snel aan woonruimte te helpen, hielpen mee bij de beslissing, stelt het ziekenhuis.
Het besluit van het HagaZiekenhuis over de toekomst van de geboortezorg in het Zoetermeerse ziekenhuis is dus genomen op basis van drie onderzoeken. De gemeente Zoetermeer vroeg de GGD onderzoek te doen naar de gevolgen van sluiting. Het Netwerk Acute Zorg West (NAZW), waarin iedereen is vertegenwoordigd die met acute zorg te maken heeft, keek of een sluiting van de geboortezorg in Zoetermeer opgevangen kon worden door andere ziekenhuizen. En ook het HagaZiekenhuis gaf opdracht voor een onafhankelijk onderzoek.