Op zaterdag 4 mei vindt de Nationale Herdenking plaats bij het oorlogsmonument in het Wilhelminapark. Om 19:30 vertrekt een stille tocht vanaf de Nicolaaskerk aan Dorpsstraat 24.

Op deze dag herdenken we alle burgers en militairen die in Nederland, of op andere plekken ter wereld zijn omgekomen sinds het uitbreken van de Tweede Wereldoorlog en de slachtoffers van oorlogssituaties en vredesmissies.

 Stille tocht

De tamboers van muziekvereniging Kunst en Vriendschap lopen voorop, gevolgd door scoutinggroep John McCormick. Zij dragen alle kransen en bloemstukken en worden gevolgd door burgemeester Michel Bezuijen en leden van het Contact Oud Mariniers. Iedereen kan aansluiten in deze stoet.

Oorlogsmonument Wilhelminapark

Na aankomst van de stoet bij het monument, volgen om 20:00 uur 2 minuten stilte. Vervolgens worden de kransen en bloemen gelegd en houdt burgemeester Bezuijen een toespraak. Aansluitend leest Fiènne Tuynder uit groep 8 van IKC de Springplank het gedicht: In vredesnaam van Jana Beranová. Voor de aanwezige inwoners is er een tribune tegenover het monument aan de Julianalaan geplaatst. Afhankelijk van het weer vliegt een aantal vliegtuigen van de Rotterdamse Aero Club (RAC) over het Wilhelminapark. Een van de vliegtuigen brengt een saluut, als eerbetoon aan de gevallenen en omgekomen vliegers.

Vlag halfstok

Op 4 mei kunnen inwoners ter gelegenheid van de Dodenherdenking de hele dag de Nederlandse vlag halfstok hangen. Bij het Stadhuis en het oorlogsmonument in het Wilhelminapark hangt op 4 mei vanaf 18:00 uur de Nederlandse vlag halfstok. Bij de Oude Kerk hangt de Nederlandse- en Amerikaanse vlag halfstok.

Theater Na de Dam

In heel Nederland zijn er op 4 mei om 21:00 uur meer dan 100 voorstellingen die te maken hebben met de Tweede Wereldoorlog. Deze voorstellingen zijn een initiatief van Theater Na de Dam. Het Stadstheater doet voor de derde keer mee met het jongerenproject. Jongeren onderzoeken de geschiedenis van Zoetermeer tijdens de Tweede Wereldoorlog. Dit onderzoek is vertaald naar de voorstelling ‘Primetime Populisme’. De jongeren spelen deze voorstelling zelf op 4 en 5 mei in het Stadstheater. Kijk voor meer informatie en kaarten op www.stadstheater.nl/voorstelling/theater-na-de-dam.

Foto: Patricia Munster